Ιστορικό

istoriko2

Το 1910,ο προπάππους μας Κυριάκος Κυρτσούδης (γνωστός και ως Τσακίρης) μαζί με το γιο του Χρήστο και με άλλους πρόσφυγες από το Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας που οι ίδιοι ονόμασαν Μεγάλο Μοναστήρι.

Άρχισαν τότε λοιπόν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα.Έσπερναν σιτηρά(σιτάρι,κριθάρι) ψυχανθή(όσπρια,βίκος, ρόβι) αλλά και λινάρι ώστε να εξασφαλίζουν την τροφή των ίδιων και των ζωντανών τους.

Από τις ποικιλίες σκληρού σίτου ξεχώρισε ο ’’Ντεβές’’,για τον οποίο ο παππούς Χρήστος μαζί με άλλους παραγωγούς πήρε βραβείο στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.Ο Ντεβές ήταν κατάλληλος για την παρασκευή ζυμαρικών( μακαρόνια Ντεβέτα) αλλά και σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες έφτιαχναν απ’ αυτόν ένα πολύ γευστικό ψωμί.

Τα χρόνια περνούσαν άλλωτε ήσυχα και άλλωτε με πολέμους και τη σκυτάλη της διαδοχής πήρε ο πατέρας μας Βασίλης Κυρτσούδης που μαζί με τη μητέρα μας Ελένη συνέχισαν να καλλιεργούν τα χωράφια.Τα μέσα κατεργασίας και άρδευσης εκσυγχρονίστηκαν,καινούργιες καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος προστέθηκαν και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αναβαθμίστηκε.Η οικογένεια παρέμεινε αγροτική μέχρι και σήμερα που ανέλαβε η τέταρτη γεννεά,εμείς!

Η τέταρτη γεννεά λοιπόν, είμαστε η οικογένεια Χρήστος Κυρτσούδης και Ειρήνη Μανδηλαρά(με καταγωγή από την Κώρωνο της Νάξου όπου βγαίνουν και οι γνωστές μυλόπετρες) και τα τρία παιδιά μας.Απόφοιτοι τεχνολόγοι Γεωπόνοι του Τ.Ε.Ι Λάρισας και πολύ τυχεροί,αφού καταφέραμε να ασκήσουμε το επάγγελμα που αγαπάμε στην καλύτερη μορφή του:τη βιολογική γεωργία!