Χρήσιμες συμβουλές για όσπρια

Χρήσιμες πληροφορίες για το μαγείρεμα των ρεβιθιών.

-Κατά το μούλιασμα προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό ή μιάμιση κουταλιά ψιλό,για μισό κιλό ρεβίθια.

-Ένα φλιτζάνι ξερά ρεβίθια ισοδυναμεί με δύο μαγειρεμένα.

-Ένα φλιτζάνι ξερά ρεβίθια χρειάζεται τρία φλιτζάνια νερό.

-Να μουσκεύουμε τα ρεβίθια περίπου 12 ώρες και να μην αλλάζουμε το νερό αυτό επειδή περιέχει πολλές διαλυτές φυτικές ίνες και άλλα υδατοδιαλυτά συστατικά όπως θειαμίνη,νιασίνη κ.ά.Αλλάζουμε το νερό μόνο αν έχουμε εντερικά προβλήματα.

-Η προσθήκη σόδας κατά το μούλιασμα των ρεβιθιών είναι λανθασμένη τακτική,γιατί καταστρέφει τη βιταμίνη Β1.

-Στην κατσαρόλα τα ρεβίθια να σιγοβράζουν περίπου 1-2 ώρες.

-Στην κατσαρόλα ατμού χρειάζονται 15-20 λεπτά.

-Όταν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό,αυτό πρέπει να είναι πολύ ζεστό.

-Το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας να προστίθονται αφού έχουν μαλακώσει τα ρεβίθια.Χρήσιμες πληροφορίες για το μαγείρεμα των φασολιών.

- Ένα κιλό φασόλια ξερά αποδίδει περίπου 5 ή 6 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια.

-Σε μια κατσαρόλα, βάλτε 1 κιλό φασόλια σε 10 ή περισσότερα φλιτζάνια βραστό νερό. Βράζουμε για 2 έως 3 λεπτά. Στη συνέχεια καλύπτουμε και τ’ αφήνουμε για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη ημέρα 75 έως 90 τοις εκατό των δύσπεπτων σακχάρων που προκαλούν αέρια θα έχουν διαλυθεί στο νερό του μουλιάσματος.

-Μετά το μούλιασμα, ξεπλένουμε τα φασόλια και προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα. Καλύψτε τα φασόλια με τρεις φορές τον όγκο τους σε νερό. Προσθέστε τα βότανα ή μπαχαρικά όπως επιθυμείτε. Φέρτε σε σημείο βρασμού. Στη συνέχεια,μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από τον τύπο του φασολιού, αλλά αρχίζουν τον έλεγχο μετά από 45 λεπτά.

-Προσθέστε άλας ή όξινα συστατικά, όπως οι ντομάτες ξύδι, ή χυμό, κοντά στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Εάν αυτά τα συστατικά προστίθενται πολύ νωρίς, μπορούν να κάνουν τα φασόλια σκληρά και να επιβραδύνει την διαδικασία μαγειρέματος.


- Τα φασόλια είναι έτοιμα όταν μπορούν εύκολα να πατηθούν ανάμεσα σε δύο δάχτυλα ή με ένα πιρούνι.


-Για να παγώσετε μαγειρεμένα φασόλια για μελλοντική χρήση, τα βυθίζετε σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν, στη συνέχεια στραγγίζετε καλά και τοποθετείτε στην κατάψυξη.