ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ

Υλικά

500gr αλεύρι “σκληρό χωριάτικο” ή μισό- μισό με “χωριάτικο μαλακό”

4gr ξερή μαγιά

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Όσο χλιαρό νερό “σηκώσει”

Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύω το αλεύρι με την μαγιά και μετά με το αλάτι. Προσθέτω το ελαιόλαδο και ρίχνω σιγά σιγά το χλιαρό νέρο μέχρι να πετύχω μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Βάζω τη ζύμη σ΄ένα μπολ σε σχήμα μπάλας, σκεπάζω με μια πετσέτα κ΄αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ανοίγω τη ζύμη σε λαδομένο πάγκο ή ταψί. Αν θέλω πολύ λεπτή ζύμη στην πίτσα μου, τότε με τα παραπάνω υλικά φτιάχνω ένα μεγάλο ταψί του φούρνου κ΄ένα μικρό 20-22 εκ. Αν μ΄αρέσει πιο παχιά, τότε φτάνει μόνο για ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Απλώνω στο ταψί και μέτα προσθέτω τα υλικά της αρέσκειάς μου. Ψήνω στον αέρα στους 200-220 για περίπου 30΄. Όταν πάρει χρώμα από κάτω είναι.


ΚΕΗΚ

Υλικά

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ή βούτυρο

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

4 αυγά

1 βανίλια κ ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή λεμονιού

1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα

½ κιλό αλεύρι μαλακό

1 φακελάκι μπέικιν

 

Εκτέλεση

Χτυπάω καλά στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη.Προσθέτω ένα ένα τ’ αυγά κ τη βανίλια με το ξύσμα.Μόλις ομογενοποιηθούν, βάζω το γάλα κ συνεχίζω το χτύπημα.Ρίχνω σταδιακά τ’αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος,παχύρευστος χυλός.Τον τοποθετώ σε μία στρογγυλή φόρμα κέικ ή σε δύο μακρόστενες ή το μοιράζω σε ατομικά φορμάκια γεμίζοντάς τα μέχρι τη μέση.Ψήνω (πάνω κάτω) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 40-50 λεπτά. 



ΧΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

Υλικά

4 αυγά

2 φλ. τσαγιού  αλεύρι μαλακό

2 φλ.τσαγιού φρέσκο γάλα ή 1φλ.τσαγιού εβαπορέ & 1 φλ. τσαγιού νερό

4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή βιτάμ

1 βανίλια

 

Εκτέλεση

Χτυπάω στο μπέντερ μέχρι ο χυλός να γίνει λείος κ αφήνω μια ώρα στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσω.

.


ΠΟΥΤΙΓΚΙΤΣΕΣ

Υλικά

1 φλ. τσαγιού γάλα

1 φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό

1 αυγό

Ελάχιστο αλάτι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο ‘πάνω κάτω’ στους 220 βαθμούς.Βάζω στο μούλτι όλα τα υλικά κ τα χτυπάω μέχρι να πετύχω έναν ομοιογενή χυλό.Γεμίζω μικρά φορμάκια του κέικ μέχρι το χείλος τους κ τα βάζω στο φούρνο.Τ’ αφήνω να ψηθούν στους 220 για 20 λεπτά χωρίς ν’ανοίξω καθόλου την πόρτα.Οι ροδοψημένες πουτιγκίτσες είναι έτοιμες!Ξεφορμάρονται εύκολα κ αφού τις κόψω στη μέση μπορώ να τις συνδυάσω με γλυκιά ή αλμυρή γεύση της αρεσκείας μου.