Τα ρεβίθια (Cicer arietinum) ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών. Είναι μεγάλα μπεζ σφαιροειδή όσπρια, με μια ενδιαφέρουσα ανώμαλη επιφάνεια. Τα εξημερωμένα ρεβίθια (garbanzo beans) χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες που ονομάζονται desi και Kabuli και τα συναντάμε στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ινδίας.Υπάρχουν βέβαια και άλλες ήμερες ποικιλίες σε 21 διαφορετικά χρώματα και διάφορα σχήματα.Η άγρια ​​εκδοχή των ρεβιθιών (Cicer reticulatum) καλλιεργείται στα μέρη της σημερινής νοτιοδυτικής Ασίας.Εξημερώθηκαν περίπου 10.500 χρόνια πριν και ήταν μία απ’τις κυριώτερες τροφές του ανθρώπου στη Νεολιθική εποχή,όπως μας μαρτυρούν ευρύματα στον οικισμό του Διμινίου. Στην κλασική Ελλάδα τ΄αποκαλούσαν erébinthos και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Μεσογείου καθώς και στο Μεξικό.

Πρόκειται για θάμνο που αυξάνεται μεταξύ 20-50 εκατοστών και έχει μικρά φτερωτά σύνθετα φύλλα στις δύο πλευρές του στελέχους . Έχει λευκά άνθη με μπλε, μοβ ή ροζ φλέβες.Ο καρπός του είναι μικρός λοβός που περιέχει ένα ως δύο σπέρματα.

Στην περιοχή μας (Μεγάλο Μοναστήρι) η εποχή σποράς είναι τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ η συγκομιδή γίνεται τον Ιούλιο.

Τα ρεβίθια αποθηκεύονται πολύ καλά και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αξίζει να σημειωθεί η υψηλή περιεκτικότητά τους σε Τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει ιδιαίτερα στη σωστή ανάπτυξη του σώματός μας και το οποίο δεν μπορεί να παραχθεί απ’ τον οργανισμό.
Το κοινό φασόλι (Phaseolus vulgaris L.) ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Τόσο τα άγρια ,​​όσο και τα καλλιεργούμενα φασόλια ανήκουν στο ίδιο είδος και υπάρχουν σε μια ευρεία ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων. Σαν καλλιέργεια προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική.Εξημερώθηκαν 10.000 χρόνια πριν στο Περού και λίγο αργότερα στο Μεξικό.Στην Ευρώπη τα έφεραν Ισπανοί κατακτητές.

Τα ήμερα ξηρά φασόλια είναι ετήσια ψυχανθή φυτά σε αναρριχώμενη,θαμνώδη ή και σε υφέρπουσα μορφή.Τα φύλλα είναι σύνθετα (με τρία φυλλάρια).Τα άνθη μπορεί να είναι είτε λευκά ή μωβ ανάλογα την ποικιλία.Ο καρπός τους είναι λοβός,αρχικά πράσινος και περιέχει δύο εώς τέσσερις σπόρους.Καθώς ωριμάζει,αλλάζει χρώμα από ανοιχτό καφέ ως και σχεδόν μαύρο ανάλογα με το είδος.

Στην περιοχή μας σπέρνεται τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούλιο.Τα φασόλια αποθηκεύονται πολύ καλά και είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ινών στον πλανήτη μας σήμερα.