ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

DSC04816 

Υλικά 
1 1/2 ποτ. λάδι
1/2 ποτ.χυμό πορτοκάλι
1/4 ποτ. αλυσίβα
1/4ποτ. κονιάκ                                                

3/4 ποτ.ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
1/2 κουταλακι γλ. καννέλα
1/2 κουταλάκι γλ. γαρύφαλλο
αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 4 φλ. τσαγιού)
300 gr. καρύδια τριμμένα
180 βαθμούς πάνω-κάτω

Σιρόπι

1 1/2 ποτ, μέλι
1 1/2 ποτ. ζάχαρη
1 1/2 ποτ. νερό

Τα βάζω να πάρουν όλα μαζί μια βράση και μετά τ'αφήνω να κρυώσει τελείως,

Εκτέλεση

Χτυπάω στο μπλέντερ το λάδι,τη ζάχαρη,το ξύσμα,το κονιάκ,την αλυσίβα και τα καννελογαρίφαλα.
Ανακατεύω τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού.Βάζω όλα τα ύγρα σε μια λεκάνη και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι.Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια και ενώ είναι μαλακή, πλάθεται εύκολα.
Παίρνω μίκρα κομμάτια ζύμης και τα πλάθω σε ελαφρώς μακρόστενες μπαλίτσες (σουτζου- κάκια).Τις μπαλίτσες αυτές τις πιέζω ελαφρά,με τα τρία δάχτυλα του χεριού μου ενωμένα(δείκτης,μέσος,παράμεσος),πάνω σε μια σκληρή ανάγλυφη επιφάνεια π.χ. Ένα πιατάκι γλυκού κουταλιού αναποδογυρισμένο ή έναν μεταλλικό τρίφτη τυριού.Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζω ένα βαθούλωμα στη ζύμη που το σκεπάζω ενώνοντας τις δύο μακριές πλευρές του μελομακάρονου.Η ένωση “ραφή”της ζύμης θα είναι το κάτω μέρος του μελομακάρονου ενώ στο πάνω μέρος θα φαίνεται το σχέδιο απ' το πιατάκι ή τον τρίφτη.
Πλάθω τα μελ/να και τα τοποθετώ σε ταψί.Ψήνω πάνω-κάτω ,σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 15-20΄.Είναι έτοιμα όταν πάρουν ελαφρώς καφέ χρώμα και από τις 2 πλευρές.                                        

   Τα ρίχνω κατευθείαν στο κρύο σιρόπι,τα γυρίζω μία φορά και αφού τα στραγγίσω λίγο με την τρυπητή κουτάλα,τα τοποθετώ σε στρώσεις σε σκεύος της αρέσκειάς μου.

   Πάνω σε κάθε μελ/νο βάζω κ' ένα κουτ. γλυκου αλεσμένη καρυδόψυχα που έχω ανακατέψει με μια κουταλιά γλυκού καννελογαρύφαλλα.

content3a